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Corporate Centre, ‘Saudamini’, Plot No. 2, Sector-29, Gurgaon, Haryana-122007

CP/RTI1/2016/450 Date: 29" December, 2016

Shri Ajay Kumar Singh

247/3, Nikhil Majestic Dehtora
Shastripuram, Agra-282007
Uttar Pradesh

Sub: Information under Right to Information Act, 2005.

Dear Sir,

This has reference to your online RTI request dated 9™ December, 2016, seeking information
under RTI Act, 2005.

The information sought is attached at Annex-1I.

First Appeal, if any, against the reply of CPIO may be made to the first appellate Authority
within 30 days of the receipt of the reply of CPIO. Details of Appellate Authority at
Corporate Centre, Gurgaon, under RTI Act, 2005 is as below:

Shri S. K. Sharma

Executive Director (CP) & Appellate Authority

Corporate Centre, Power Grid Corporation of India Limited
“Saudamini”, Plot No. 2, Sector-29, Gurgaon — 122007, Haryana.
Email ID: s.k.sharma@powergridindia.com

Phone No. 0124-2571960

Thanking you,
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Email ID: cpio.cc@powergrid.co.in




Question

If an employee from Central Govt. Public Sector Undertaking(PSU) resigns through
proper channel (Technical resignation) on his Selection in Other Central Govt./PSU,
Please answer the following with regard to this case:-

1. Is there any circular/guidelines/rule for transfer Earn Leave(EL), Gratuity. Length of
service etc. from Central Govt. Public sector Undertaking(PSU) to other Central Govt,

PSU.
2. if yes to 1, please provide the copy of the same.

3. If yes to 1, is this circular applicable to PSUs in Ministry of Power.

Reply

Clause 18.2 of POWERGRID Leave Rules state that in case any employee of the
Corporation  joins another Public Sector Undertaking/ Semi-Government/
Govt.Organisation or Autonomous Body, earned leave at his credit alongwith the
amount of leave salary may be transferred at the discretion of this Corporation, if

acceptable to the new employer.
The copy of rule is enclosed at Annexure-1

Gratuity is transferable based on the option of employee concerned as per Gratuity Act 1972.
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iy If the weekly holiday, being a day other than Sunday in case of such ex-
ecutives doing shift duties in any establishment of POWERGRID and
meeting the criteria defined at 16.3, coincides with either a closed holiday
or a national holiday and the executive does not work on such a day, one
day’s compensatory off will be allowed to him.

b)  The compensatory off may be availed of in the calendar month'immediately
following the month in which it becomes due.

¢) - For availing of Compensatory Off, prior permission and sanction shall be nec-
essary and the same cannot be availed of on medical grounds.

The compensatory offs will be allowed to be clubbed with all types of leave viz.
Casual Leave, Earned leave, Half-Pay Leave etc. : '

SETTING OFF OF LEAVE TOWARDS NOTICE PERIOD

Where an employee resigns his post of his own volition and is required to give notice
under terms and conditions of his appointment or deposit pay and allowances for the
specified period in lieu thereof, the employee may be permitted, at the discretion of
the corporation, to set-off the earned leave at his credit on the date of leaving service
towards the notice period.

TRANSFER OF LEAVE o | S .
Earned Leave transferred from other Public Undertaking/Government Department/
Semi-government/Autonomous Body by virtue of service put in by the employee in
that Organisation shall be kept as a separate credit to be availed by him provided a

~ lump sum ‘equivalent of Teave salary'is paid fo this Corporation by the organisation

18.3

concerned. .

In case any employee of the Corporation joins another Public Sector Undertaking/

- Semi-Government/Govt. Organisation or Autonomous Body, earned leave at his credit

along with the amount of leave salary may be transferred at the discretion of this
Corporation, if acceptable to the new employer.

The transfer of accumulated Sick Leave/Half-Pay Leave, standing at the credit of the
employee at the time of transfer to or from another Public Sector enterprises will be
permissible, provided such transfer has taken place with the consent of the manage-

ment of both the enterprises or under the orders of the Government/Public Enter-
prises Selection Board (PESB). '

The procedure for transfer of Sick Leave/Half-Pay Leave and liquidation of liabilities
for such leave would be the same as for Earned Leave.
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