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Corporate Centre, ‘Saudamini’, Plot No. 2, Sector-29, Gurgaon, Haryana-122007
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CP/RTI1/2017/199 Date: 1™ September, 2017

Shri Bipin Kumar Bharati,
9A, Durga Housing Society,
Madan Cottage, Lake Road,
Tulshet Pada, Bhandup,
Mumbai - 400078

Sub: Information under Right to Information Act, 2005.

Dear Madam,

This has reference to your online RTI request dated 8" August, 2017 for providing
information under RTI Act, 2003.

The information available in POWERGRID is attached at Annexure-I.

First Appeal, if any, against the reply of CPIO may be made to the first appellate Authority
within 30 days of the receipt of the reply of CPIO. Details of Appellate Authority at
Corporate Centre, Gurgaon, under RTI Act, 2005 is as below:

Shri Sanjeev Singh,

Executive Director (CMG) & Appellate Authority

Corporate Centre, Power Grid Corporation of India Limited
“Saudamini”, Plot No. 2, Sector-29, Gurgaon — 122007, Haryana.
Email ID: sanjeev@powergridindia.com

Phone No. 0124-2571962

Thanking you,

yadig,
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Email 1D: epio.cc@powergrid.co.in




Question

1. Please provide guidelines for declaration of medical dependency of parents in case of an
employee working with PGCIL.

2. Please provide guidelines for declaration of medical dependency of parents in case both
husband & wife working with PGCIL, keeping in view that both had individually medical
dependent parents before marriage.

Reply

As per Clause 2.5.1 of Medical Attendance & Treatment rules, A parent will be
considered as wholly dependent on an employee only if the monthly income of the
parent or the combined monthly income of both parents (if both parents are alive) does
not exceed six thousand rupees. However, the amount of pension drawn by the parents
shall be ignored while computing the above limit of six thousand Rupees.

As per Clause 2.5.2 of Medical Attendance & Treatment rules, The medical facility to
the spouse and dependant children of an employee is admissible irrespective of their
place of stay, provided it has been with approval of the Corporation. This dispensation
is not admissible for parents of the employees, who are otherwise dependant on the
employee, but are not residing with the employee.

As per Clause 2.5.6 of Medical Attendance and Treatment rules, Female employees
shall have the option to declare their parents-in-law as family members, in lieu of their
parents. The condition of dependency, as existing for the parents shall apply. Option
excercised by a female employee in this regard may be changed only once during the

entire service period.
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