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Sub: Reply to RTI Request of Sh. TEJAS, Ulkanagari, Maharashtra
(RTI Regn.No. PGCIL[R[E[23[00311[

Sl.
No.

Information sought:

Reply:

With Reference to NOC and Bond Transfer of
Employee above E2 level from PGCIL to Central
Gov/State Gov/PSU

Does PowerGrid follow guideline (a and b) of
Ministry of Personnel, Public Grievances &
Pensions (DOPT)?

a) No.DOPT-1670563492572, dated 9.12.2022
b) DPE O.M. No. 15(2)/2003-DPE(GM)/GL-57
dated 29th July, 2004

Yes: Transfer of Service Agreement Bond is allowed in
case of those Trainees/ employees who had applied for
other government jobs in central/state, PSUs
(central/state), quasi-government organisation prior to
joining POWERGRID and desires to resign from
POWERGRID to join such organisations subject to the
condition that the new organisation takes from him a
fresh bond binding him to serve them for the balance of
the original bond period; in case he fails to serve the new
department/organisation etc. or leaves it before
completion of the original bond period for a job where
exemption from bond obligation is not available, the
proportionate bond money should be realised from the
individual and funded to the first organisation with
whom he originally executed the bond.

Does PowerGrid allows its employee to apply
in other organization during Training Period or
during the currency of service bond period?

In terms of POWERGRID Service Rules, applications
from persons who have executed service bonds with
POWERGRID will not be forwarded during the period for
which they are liable to serve the Corporation in terms
of the service bond.

Does PowerGrid provide NOC to its Employee
during Training Period or during the currency
of service bond period?

As replied at Q. No. 2

Does PowerGrid Transfer Service bond of an
employee who apply in other organization (like
Central Gov/State Gov/quasi-Government
organization/PSU) during Training Period or
during the currency of service bond period
from PGCIL to Central Gov/State Gov/quasi-
Government organization/PSU ?

As replied at Q. No. 1

If answer to point number 2 to point number 3
is NO, please clarify why PGCIL do not allow its
employee to apply in other organization of
Government of India and why PGCIL do not

As replied at Q. No. 2
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provide NOC during training period/Bond
Period?

If answer to point number 4 is NO, please
clarify why PGCIL do not transfer bond in
accordance  with  guideline of DOPT
(No.DOPT 1670563492572, dated 9.12.2022)

In the guideline it has been laid down that the
terms of bond executed by an employee of a
Public Enterprise, who has received
scientific/technical training at the cost of the
Enterprise, should not be enforced in case he
joins the Central Government, a State
Government, a quasi-Government
organization or another Public Enterprises,
subject to the condition that a fresh bond is
taken to ensure that the employee serves the
new employer for the balance of the original
bond period.

This is a query and not any information sought under
RTI Act. Accordingly, answer to this query does not
qualify as “information” as per Clause 2(f) of the RTI
Act, 2005.
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